Followers

Monday, 21 March 2011

Apa Nak Buat Bila Anak Anda Batuk...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera... 

Dah hampir seminggu dah my 2 girls demam... cough n flu. Mlm2 especially time tdo batuk dia menjadi2... kdg2 sampai terjaga. Kesian tau... sape2 yg dah lalui hal2 cam nie sure faham punye... Ank2 xleh tdo... jwb nyer ngan kita2 x leh tdo....Dah bg mkn ubat tp tak berapa nk mujarab lak. Putri Elis xde masalah tp yg kecik mmg susah sgt2 nk mkn ubat... So bg sesape yg ada ank yg ssah nk mkn ubat batuk especially, blh lah amalkn petua nie... InsyaAllah mujarab...

My mom ada bg petua a.k.a ubat kampung yg mmg telah diamalkan sejak sy kecik2 dulu lg... wlu dah mkn ubat tp yg satu ni dia x tinggal especially batuk yg jenis mengganggu tdo mlm nie...

So ari nie sy nk kongsi kat blog nie lak... may be dh ada yg tau petua ni... tp xpe lah sy nk kongsi ngan sesape yg x tau lg...k...

Bhn2 nyer x byk just 2 jer:
1 biji limau nipis
Kapur mkn/sireh - sebesar hujung jari kelingking 
@ bg sesapa yg ada simpan tulang sotong apa tah namanya, yg ada tulang putih tuuu.... blh gantikan ngan tulang tu...kikiskn utk jdkan serbuk n campurkan ngan air limau nipis tadi... Nti 1 day lau jumpa sy akn snap n postkn pic tulang sotong tu. Tp n3 kali ni just pkai kapur mkn pun dh orait.

Cara:
  1. Limau nipis buang biji, ambil airnya shj.
  2. Campurkan dgn kapur sireh tadi n gaul sebati. 
  3. Lps tu sapukan campuran air limau nipis n kapur tdi kat leher n dada ank2 (atau sesape sj yg batuk, x kisah, kita pun blh sapu gak, x dihadkan utk ank2 sj)... 
  4. Jgn lupa baca 'Bismillah' n selawat sblm sapu. Biarkn ia kering. 
Sy biasa sapu pd waktu mlm bila ank2 sy dh lena, senang skit sbb lau x mmg ssah... x duk diam... 

Ikut pengalaman sy sblm nie... kesan nya dh blh nampak selepas 2-3 kali sapu... lau mlm nie sy sapu mlm esk dh nampak kesannya... batuk ank2 sy berkurangan... InsyaAllah... 

Lg satu kan... bhn2 ni semua dijamin x mngandungi bhn pengawet n xde kesan sampingan... bhn semulajadi... cuma kapur jgn byk sgt... terbakar karang kulit tu... agak2 ler jgn terlebih. Lg pun limau nipis n kapur mmg bhn2 yg dh selalu ada lam fridge kat rmh kita...


Tu lar kan... org2 tua dulu bhn yg ada keliling kita nie lar yg byk jadi ubat sebenar nyer cuma kita jer yg x nak ambik tau... 


So sesape yg still ada nenek moyang kat kg... cuba2 ler korek rahsia2 atau petua2 dr mrk... Mana tau leh kita kongsi utk kebaikan bersama... Ilmu bermanafaat yg kita sebarkan n diamalkan akn jd bekal jgek utk kita di alam barzakh kelak... InsyaAllah.



 

23 comments:

  1. wah bagus petua ni..thanks for sharing

    datang follow..salam kenal.

    ReplyDelete
  2. wah...Haris pon tgh batuk nie...he3...nice info lah... :)

    ReplyDelete
  3. PeTua Ni MeManG PoPuLaR uNTuK D aMaLKaN oLeH PHiDaP BaTuK...

    ReplyDelete
  4. bertuah betul Ben tolong promot blog.

    keep on blogging ya. :)

    ReplyDelete
  5. masa sy kecik dulu, dapat asma yg kuat. Mak kata dia sapukan dada saya dengan minyak kabung, dimasak dengan kapur dan ramuan lain la..memang mujarab..tp bila mak nak minta lagi n bertanya tentang minyak tu..org tu dah meninggal..tau tak tentang minyak ni..orang panggil 'minyak kabung'..

    ReplyDelete
  6. selamat menjadi blogger. saya pun buah cempedak luar pagar juga.

    ReplyDelete
  7. salam singgah n follow sini dari blog abg ben....
    selamat datang ke dunia blog!!
    moga terus maju jaya!

    ReplyDelete
  8. nice...:)thnx tau datng melawat...:)

    awak dah join contest cabutan bertuah kat blog sy??

    ReplyDelete
  9. nice info! cacing melawat dari blog abg ben!

    ReplyDelete
  10. Owh...saya tk tau petua nie...bole praktik nie..:)
    i follow...

    ReplyDelete
  11. wah.. terime kasih kerana berkongsi petua dgn kita2... :) singgahlah blog kite pulak yek.. :)

    ReplyDelete
  12. terjah dari blog BEN.. :)
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  13. as salam...

    balik nnti saya nak cuba kat hero kecit saya...

    i follow u...

    ReplyDelete
  14. hye dtg dri blog abg ben....slam perkenalan...sy follow nie

    ReplyDelete
  15. gune kapur ngn limau pnh dngr..tp semedang lupe nk wt..tulg sotong tu sush ckit le..hehe..apepun sy akn cube tips ni nt..tq

    ReplyDelete
  16. tok dtg dr blog ben.. nice.. tok follow!!

    ReplyDelete
  17. singgah tumpang lalu dari blog abg ben..

    petua orang2 lama yang jarang digunakan sekarang, lebih selesa dengan ubat dari doktor..

    ReplyDelete
  18. thanks for sharing. nak try gak laa nnt, my boys slalu batuk malam malam time tido, sian nengok

    ReplyDelete
  19. thanks for sharing..
    kebetulan skrg ni i mmg tgh batuk n selesema..
    kang i try ek..hehe

    ReplyDelete
  20. erm..petua nak hilangkan ulser de tak??hehe

    ReplyDelete