Followers

Sunday 3 April 2011

My Favourite Deserts.....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

N3 ari nie sy nk kongsi ngan u ol about my fav desert...  Sejenis makanan exotik melayu...

Skrg ni musim hujan kat KB,..susah skit nk dpt desert nie sbb daun getah n daun pisang yg digunakan tuk membungkus tapai basah ditimpa hujan.... 

Petua nk bt tapai yg paling basic.... semua perkakas tuk memproses tapai, bermula dr bekas tuk isi pulut yg telah dikukus hingga ke pembungkus mesti lah lam keadaan kering... lau x, x jadi..... 

Satu lg pastikan pulut yg telah siap dikukus betul2 sejuk sblm dicampurkan ragi n seterusnya dibungkus n diperam selama sekurang2nya 2 hari...



Sebungkus ni 2 kali ngapp habis...!!

Yum Yum.....

Yg nie versi my most fav eva....

Top ngan susu pekat manis berkrim... Nyum Nyum...

Sesiapa yg menggemari tapai ni sure x tahan tgk pic kat atas nie..... cam sy...heheee ..yum...yum...yum...

Byk kenduri kahwin musim skul holidays lps yg menyediakan tapai pulut nie as desert.... Sy lah antara yg byk sekali ngap tapai nie..... sedapp sgt2..... apa lg lau mkn ngan susu pekat n put inside fridge.. wait for 15-20 mins... then... heavenly delicious..... sweet letingggg!!!.....

K... that's ol for today's n3...  Tadi b4 update blog sy ada masukkan lam fridge tapai yg dh di'top'kan ngan susu... now surely dh sejuk... nyamannn... aduh... tak tahan... nk gi ngap now... Ta ta...


2 comments:

  1. salam kak...
    terima kasih singgah blog saya.
    skrg agak sibuk sebab semua universiti sibuk nak final exam...saya juga tak terlepas. hehe

    ReplyDelete
  2. Salam eq... tqvm sibuk2 pun selalu singgah blog sy... Dh nk final ye... Gud luck...Blajar rajin2...

    ReplyDelete